Wat een dag vandaag. Gisteren hadden we al een dag met alleen maar hoogtepunten, maar vandaag is niet veel anders. Vandaag staat het zuidelijke rondje van Yellowstone op het programma. Dat betekent Norris – Canyon Village – West Thumb – Old Faithful – Madison. Een rondje van zo’n 170 kilometer over een weg waar je tussen de 25 en 45 mijl per uur mag (40-70 KM) rijden.

Bison rollend in het stof

Bison rollend in het stof

Het eerste gedeelte van de route hebben we gisteren al gereden op de terugweg en vinden we niet zo interessant. We komen uiteraard wel bisons tegen, maar die hebben we inmiddels al zo veel gezien dat we langs ze rijden. De Virginia Cascade is voor ons een drive-by attractie. De eerste stop is bij Sulphur Caldron, een van de meest zure bronnen van het park. Het water is hier bijna net zo zuur als batterijzuur. We zien hier twee bisons valk bij de bronnen staan, te profiteren van de warmte. Ze geven ons nog een leuk showtje stof-rollen.

Coyote

Coyote

Onze volgende stop is bij Mud Volcano. Op hget moment dat we aan kwamen rijden konden we meteen weer een kruisje zetten op ons wildlife lijstje. Over de parkeerplaats liep een coyote rond. Zo zie je maar weer dat je niet op zoek moet gaan, want je komt ze vanzelf tegen. Bij Mud Volcano zien we diverse meertjes vol borrelend en spetterende modder.

Bison bij modderpoel Mud Volcano

Bison bij modderpoel Mud Volcano

Het valt overigens op dat er veel dode bomen staan in Yellowstone National Park. We dachten in eerste instantie aan bosbranden of wind, maar dit blijkent niet de enige redenen te zijn. In de recente geschiedenis werd op verschillende plaatsen de grond door de geothermische activiteiten veel warmer dan normaal. De temperatuur steeg op sommige plekken tot ruim 94 graden. De bomen zijn dus letterlijk geroosterd. Op de meeste plekken zie je overigens zeer veel jongere bomen staan, dus de natuur herstelt zich prima. De dode stammen blijven echter nog overeind staan, wat wel een wat apart gezicht is.

Dave poseert bij Indian Pond met Yellowstone Lake op de achtergrond

Dave poseert bij Indian Pond met Yellowstone Lake op de achtergrond

Onderweg stoppen we nog voor een wandeling bij Indian Pond voor een wandeling langs Yellowstone Lake en door een stuk bos. Aan het begin van de route spotten we wederom bisons bij het spiegelheldere meer staan.
We spotten witte pelikanen bij Pelican Creek en ontbijten op de picnickplaats van Steamboat Point met onze eigen bij elkaar verzamelde ontbijtspullen. Terwijl we onze broodjes naar binnen werken, zien we beneden stoom naar boven komen en net iets van de kust zien we geborrel in het gigantisch grote meer.
De tijd vliegt voorbij en we willen het gebied rond Old Faithful, Upper Geyser Basin, nog goed gaan bezoeken. We besluiten daarom om door te rijden naar Old Faithful en onderweg alleen nog een paar keer snel te stoppen.

Eenmaal aangekomen bij Old Faithful, moeten we nog een klein half uur wachten tot hij weer gaat spuiten. Althans… als hij zich nog steeds aan de afspraak houdt. Niets is zeker!

 

Morning Glory Pool

Morning Glory Pool

We lopen helemaal naar het einde van het Upper Geyser Basin gebied, waar een van de highlights is te vinden; de Morning Glory Pool. Deze bron is zo helder dat je ver naar binnen kan kijken en de buitenrand heeft mooie keuren door de afzetting van bacterien.

We lopen weer terug richting de auto, maar we zien bij de Castle geiser dat een eruptie verwacht wordt binnen een uur. Deze geiser heeft slechts een keer per 14 uur een eruptie en deze duurt vervolgens gemiddeld 20 minuten. Dit willen we natuurlijk wel ‘meepikken’ en gaan wachten.. en wachten.. en jahoor na ruim een uur worden we beloond. Meer dan 25 minuten lang spuit de Castle geiser met grote kracht het water naar buiten. Hoger, langer en met meer kracht dan Old Faithful.

 

Castle geiser

Castle geiser

Grant geiser in Yellowstone

Grant geiser in Yellowstone

De Castle geiser is nog nieteens helemaal  klaar met spuiten en we zien een stukje verderop de Grant geiser beginnen met spuiten. Deze geiser heeft gemiddeld iedere 8 uur een eruptie, maar is veel minder stipt. Het kan zomaar zijn dat deze 2 uur eerder of later actief wordt. Wij Рen de rest van de menigte Рlopen snel naar de geiser toe om het schouwspel van dichtbij te kunnen zien. Het is weer een geweldig gezicht om de onvoorspelbare kracht van moeder aarde te zien. De geiser spuit een minuut of 10 en heeft 3 grote uitspattingen waarbij het water voor korte duur even veel hoger rijkt.

Bison file in Yellowstone

Bison file in Yellowstone

Ons tweede bezoek aan Upper Geyser Basin is een erg mooie geweest. Dat we maarliefst drie verschillende geisers zouden gaan zien, hadden we van te voren zeker niet verwacht. Voldaan stappen we de auto. Onderweg stoppen we nog even bij Grand Prismatic Spring om te kijken of we vandaag beter zicht hebben dan eergisteren. Helaas komt er vandaag nog meer stoom van het meer af en staat de zon ongunstig. We houden het dus voor gezien en vervolgen onze weg naar het hotel. Onderweg komen we nog in een bison-jam terecht. Dat komt wel vaker voor; de bisons vinden dat ze even veel recht hebben op het gebruik van de weg als wij…

Dag 8: Hot Springs en Wildlife in Yellowstone
Dag 10: Craters of the Moon National Monument and Preserve