Een huurauto boeken
Ik krijg vaak de vraag waar je goedkoop een huurauto kunt huren. Dat is een tricky vraag, want er zijn diverse haken en ogen waar je op moet letten.

Op bijna iedere vakantie huur ik een auto waarmee ik alle plekjes van de bestemming probeer te ontdekken. Een huurauto vinden is soms een uitdaging. Er zijn zoveel grote en kleine autoverhuurders dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Kort samengevat; ik heb zelf meerdere goede ervaringen met onder andere Alamo, AVIS en SunnyCars. Ik kan je hen van harte aanbevelen. Ik heb meerdere slechte ervaringen gehad met Hertz/ACE. Daar zou ik dan ook niet zo snel nogmaals huren.

Huurauto
Internationaal Rijbewijs van ANWB
Internationaal Rijbewijs

Ik was altijd een overtuigd tegenstander van het Internationaal Rijbewijs, wat in feite een onofficieel document is dat in Nederland wordt uitgegeven door de ANWB. Nooit werd er om een Internationaal Rijbewijs gevraagd tijdens mijn vakanties in Amerika en mijns inziens was dit slechts een cashcow van de ANWB. Immers is het Internationale Rijbewijs 5 keer duurder dan een officiële rijbewijs dat door de overheid wordt uitgegeven. In Korea werden we echter voor het eerst geconfronteerd met de noodzaak van een Internationaal Rijbewijs. Mijn advies zou zijn; niet nodig om aan te schaffen voor een vakantie in Europa, Amerika, Australië. Kom je in andere, wat exotischer en minder toeristische landen, schaf er eentje aan door met een pasfoto en je officiële rijbewijs een ANWB winkel te bezoeken.

Hier mijn tips om op te letten bij het zoeken;

 • Check dat je een auto volgens het vol=vol principe huurt; je levert de huurauto in met een tank op dezelfde stand als op het moment van ophalen van de auto. Meestal krijg je de auto afgetankt mee.
 • Als je geen vol=vol huurt of kunt huren, ben je vaak verplicht een volle tank af te nemen van de verhuurder. Dit is vaak de reden dat de auto flink goedkoper is dan andere verhuurders omdat dit een onderdeel van het verdienmodel is. Je betaalt bijvoorbeeld 3 keer de reguliere prijs van een liter brandstof. In sommige gevallen, zoals het Gold Package van Alamo, is een tank benzine in de huurprijs inbegrepen.
 • Zijn er meerdere personen die de huurauto gaan besturen, zorg er dan voor dat de extra bestuurder is inbegrepen in de prijsberekening. Ga nooit de huurauto met een tweede bestuurder rijden zonder hiervoor betaald te hebben. Je bent dan niet verzekerd.
 • Vooruit betalen, bij boeking, is niet gebruikelijk. Soms wordt die optie wel aangeboden en krijg je daarvoor enkele euro’s korting.
 • Als je plannen wijzigen, is het fijn als je flexibel bent. Check of je kunt annuleren of wijzigen en tot hoelang voor de reis dit nog mogelijk is.
 • In sommige gevallen worden er extra kosten in rekening gebracht voor het inleveren buiten reguliere kantoortijden. Dit gebeurt vaak bij verhuurders die geen kantoor op het vliegveld hebben.
 • Wil je de huurauto ophalen op locatie A en inleveren op locatie B, dan worden er vaak extra one-way kosten in rekening gebracht. Deze kunnen fors zijn en worden vaak niet vermeld op de website van de verhuurders, dus check deze altijd van te voren door te bellen.
 • Kleinere en ietwat goedkopere verhuurders zitten vaak niet op de luchthaven. Je wordt dan wel gratis opgehaald met een shuttlebusje, maar reken op wat extra gedoe. Mijn ervaring is ook dat je vaak niet zelf je auto kunt kiezen bij deze verhuurders. Bij de grotere verhuurders op de airport kan dat vaak wel.
 • Je hebt een creditcard nodig als zekerstelling voor de verhuurmaatschappij. Er wordt in veel gevallen een bedrag ‘gereserveerd’ op je kaart voor het geval je schade maakt. Door deze reservering, kun je dit bedrag tijdens de huurperiode niet meer uitgeven met je creditcard. Zorg ervoor dat je een bedrag ter hoogte van je eigen risico kunt laten reserveren op je kaart zonder dat je daardoor in de geldproblemen komt. Het is vaak ook mogelijk om dit bedrag contant in bewaring te geven, maar erg praktisch is dat niet.
 • Je krijgt bijna nooit de auto en het model wat je op de website ziet staan. Staar daar niet blind naar, het alternatief is over het algemeen minstens zo goed.
Onze auto op Maui, Hawaii
Vlag van Japan

Bij het ophalen van je huurauto;

 • Laat je nooit extra’s aansmeren. Dit wordt vaak geprobeerd door Amerikaanse autoverhuurders. Ze maken je bang dat je niet voldoende verzekerd zou zijn of dat de auto wellicht niet groot genoeg is. Trap hier niet in en zeg overal nee op.
 • Nederlanders hebben de neiging tot op de laatste euro alle risico’s af te willen kopen zodat er geen eigen risico meer is. Het afkopen van de laatste 500,- eigen risico, ruit- en bandenschade of wegenwacht service wordt vaak als losse verzekering bijverkocht tijdens het ophalen van de auto. Vaak is dit zo prijzig dat je beter het risico kunt lopen dat je iets meer uitgeeft.
 • Maak rondom foto’s van de buitenkant van je huurauto zodat je bewijs hebt van de staat waarin deze verkeerde bij het ophalen.
 • Laat eventuele schades noteren en aftekenen door de verhuurder.
 • Maak een foto van de kilometerstand en brandstofpijl voordat je de verhuurlocatie uitrijdt.

Bij het inleveren van je huurauto;

 • Maak een foto van de kilometerstand en brandstofpijl zodra je de auto hebt geparkeerd.
 • Zorg ervoor dat je een bewijsje/eindafrekening ontvangt waaruit blijkt dat je de auto ingeleverd heb.