Eigenlijk was drie nachten in Yellowstone National Park te weinig om alles te zien. We hebben door de hoeveelheid aan geisers en andere geothermische activiteiten nieteens echt tijd gehad voor wat langere hikes. Je kan je makkelijk een week vermaken in het park als je een natuurliefhebber bent. Maar we hebben nog veel andere dingen te zien, dus we vertrekken en rijden vandaag richting Twin Falls, een kleine stad (45.000 inwoners) in de saat Idaho. Dit wordt meteen de vijfde staat die we deze vakantie aandoen; Utah, Nevada, Wyoming, Montana, Idaho.

Poseren in Craters of the Moon National Monuent and Preserve

Poseren in Craters of the Moon National Monuent and Preserve

Midden op onze route ligt de bezienswaardigheid van vandaag; Craters of the Moon National Monument and Preserve. Dit is een vulkanisch gebied in het midden van de staat ter grootte van de provincie Drenthe. De bijna 100KM lange weg naar het te bezoeken gedeelte van het park gaat door een steppen gebied waar hier en daar grote lavastenen liggen. Er is zo goed als geen bebouwing, behalve een groot gebied voor de Idaho National Laboratories, oftewel de R&D van het nucleaire programma van de Verenigde Staten. Een prima plaats dus, ver van de bewoonde wereld.

Ongeveer iedere 2000 jaar vindt er een eruptie plaats in dit vulkanisch gebied en het is inmiddels zo’n 2.000 jaar geleden dat de laatse eruptie plaatsvond. Men voorspelt dat bij de volgende eruptie zo’n 1 kubieke mijl aan lava naar buiten zal komen. Best riskant dus, dit bezoek 😉

Lavastroom en contouren van bomen

Lavastroom en contouren van bomen

Eenmaal bij de ingang van het park Craters of the Moon National Monument and Preserve aangekomen, laten we ons door een park ranger informeren over de beste plekjes van het park om te bezoeken. Er zijn verschillende wandelingen door het vulkanische gebied uitgezet varierend van een paar honderd meter tot een aantal kilometer. Alle wandelingen liggen langs de 15KM geasfalteerde weg door het gebied. Het mooie bij de lavavelden in dit gebied, is dat de stromen heel goed te zien zijn en ook de bomen die bedekt werden door lava; je ziet de contouren van de stammen. Verder kan je een kijkje nemen in een krater en eentje oplopen.

Pad over de lavastromen naar de grotten

Pad over de lavastromen naar de grotten

Het mooiste van dit park was nog wel om over een stuk lavaveld te lopen, wetende dat eronder zogenaamde lava tubes zijn. Dit zijn lege holtes die ontstaan zijn door het stollen van de bovenste laag lava terwijl daaronder de lava nog doorstroomde. Hierdoor ontstaan er gangen of grotten. Deze zullen uiteindelijk een keer gaan instorten door afbraak van de lava door micro-organismen. Echter is hier sinds 1924 geen geval van bekend. In het park heb je de mogelijkheid om een aantal lava tubes in te gaan. We verbaasden ons dat je niet een helm op moest, want proefondervindelijk hebben we kunnen ondervinden dat lava best hard is…

Klauteren over de stenen in Indian Cave. Hier kon je el rechtop staan.

Klauteren over de stenen in Indian Cave. Hier kon je el rechtop staan.

Deze boom had er geen zin meer in

Deze boom had er geen zin meer in

Na ons bezoek aan Craters of the Moon National Monument and Preserve gaan we weer de airco in. Het is vandaag ruim 30 graden en morgen wordt het 33 graden in Twin Falls. Eenmaal bij het hotel aangekomen is het alweer bijna 8 uur ’s avonds, dus tijd om wat te eten. Bij gebrek aan een Olive Garden komen we uit bij Carino’s Italian Restaurant en we hebben er erg lekker gegeten!

Dag 9: Yellowstone's Old Faithful, Castle en Grant geisers
Dag 11: Hagerman Fossil Beds National Monument