Vandaag staat het noordelijke rondje van Yellowstone op het programma. Dat betekent van Norris – Mammoth Hot Springs – Tower-Roosevelt – Canyon Village. We beginnen met een typisch amerikaans motelontbijt; bijna alles uit pakjes en kuipjes, geen kaas of vleeswaren. Maar gelukkig wel biscuits met warme ragout 🙂

Elk met gewij

Elk met gewij

We zijn nog maar net een stukje onderweg en zien veel auto’s langs de weg staan. Dat is een teken dat er wat te zien is. en jahoor, er lopen elks over de vlakte. Dit keer zijn het mannetjes, herkenbaar aan het mooie gewij. Deze hadden we nog niet gezien. Wel jammer is dat er toch altijd weer mensen zijn die te dichtbij willen komen bij de beesten. De minimale afstand is 30 meter, maar een aantal mensen probeerden op een paar meter afstand te komen voor een goede foto. Op een gegeven moment zag je dat de beetsten zich opgejaagd voelden en wegtrokken verder bij de weg vandaan. Maargoed sommige mensen denken alleen aan zichzelf.

Norris, Yellowstone

Norris, Yellowstone

Even verder bezoeken we de geyser basin van Norris. Een boardwalk van een paar kilometer lang gaat kriskras langs en over diverse borrelende watertjes. Je kan in Yellowstone overal erg dichtbij komen. Een misstap kan je beter niet maken, want dan zou je weleens in een kokend bad terecht kunnen komen. Erg mooi bij Norris is de algen-afzetting die de grond groen, geel en rood kleurt.

Sheepeater Cliff, Yellowstone

Sheepeater Cliff, Yellowstone

Bij Sheepeater Cliff maken we een stop voor het mogelijk spotten van bighorn sheep. Deze klif bestaat uit basaltblokken die op elkaar gestapeld zijn. Deze muur is ontstaatn door periodieke basaltuitstoot uit de vulkaan. we zien hier niet de bighorn sheep, we zien wel een marmot en eekhorn kat-en-muis met elkaar spelen.

Mammoth Hot Springs, Yellowstone

Mammoth Hot Springs, Yellowstone

Mammoth Hot Springs is een verzameling van schitterende terrassen op een berg. Het kokende water valt steeds een stukje verder naar beneden en door de afzetting van mineralen worden mooi gekleurde terrassen gevormd. Dit gebied ligt net buiten de krater van Yellowstone, maar wordt gevoed door een ondergrondse waterstroom die parralel loopt aan de weg van Norris naar Mammoth Hot Springs. Ook hier weer zie je dat de temperatuur van de grond hoger is geweest en bomen heeft gedood. Het is een paar kilometer lopen over de boardwalks, maar een stukje van het gebied is een drive-through attractie.

Pertified Tree, Yellowstone

Pertified Tree, Yellowstone

Het is inmiddels alweer een eindje in de middag en beginnen nu toch wel wat honger te krijgen. Binnen het park vind je niet veel gelegenheden om te eten, dus rijden we bij de North Entrance het park uit naar Gardiner. Hier stoppen we bij de Subway, duwen een broodje naar binnen en gaan weer terug het park in.

Even verder langs de weg komen we de Pertified Tree tegen. Dit staat voor de versteende boom; een boom die veranderd is in steen. je kan dit vergelijken met een 3-dimensionaal fossiel. Daar waar een fossiel een afdruk is van een organisme, zijn alle cellen van de boom vervangen door mineralen. In Yellowstone staan meer versteende bomen, maar deze is beschermd met een groot hek er omheen om afbreuk te voorkomen.

Kleine zwarte beren in Yellowstone

Kleine zwarte beren in Yellowstone

Bij de weg naar de Pertified Tree spotten we voor het eerst zwarte beren. Het zijn twee volwassen beren en twee jonkies. Op een meter of 100 afstand kunnen we aanschouwen hoe de jonkies in de bomen klimmen en ouders beren zich te goed doen aan de bessen van de struiken. We staan op de weg, een meter of 10 hoger met nog een man of 25 te kijken naar dit schouwspel.

Lower Falls, Yellowstone

Lower Falls, Yellowstone

Verder op de route stoppen we bij de Lower en Upper Falls. De Upper Falls waterval is 33 meter hoog en de Lower Falls is 94 meter hoog. Twee maal zo hoog als de Niagara, maar slechts 22 meter breed. De Lower Falls is van dichtbij de bezichtigen door een steile wandeling van 160 meter daling naar beneden. We houden ons maar steeds voor dat we dan weer een Dairy Queen Blizzard hebben verdiend na al het geloop. Het is een indrukwekkend gezicht en het gebulder van het water is goed hoorbaar. Niet minder mooi is de canyon van de rivier, die mooie bruintinten heeft en waar hier en daar ook nog stoom uit komt. Omdat het al begint te schemeren en we vandaag al erg veel gelopen hebben, laten we de wandeling naar de Upper Falls voor wat het is.

We zijn al de hele dag op pad, van vanochtend rond een uur of 8. We hebben een erg mooie dag gehad, niet alleen door het schitterende weer (ca. 28 graden), maar vooral door wat we allemaal gezien hebben. Het noordelijke rondje door Yellowstone is dan maar zo’n 150 kilometer, je doet er een hele dag over als je ook wat wil zien!

Dag 7: Old Faithful in Yellowstone National Park
Dag 9: Yellowstone's Old Faithful, Castle en Grant geisers