Sneeuw in Sierra Nevada

Sneeuw in Sierra Nevada

Vandaag vertrek ik uit Granada en ga ik richting mijn volgende stop op mijn rondreis door Andalusie. Ik verblijf twee nachten in het historische centrum van Ubeda. Ik sta op tijd op om mijn spullen bij elkaar te rapen en maak weer gebruik van de ontbijtservice van het hotel. Het is niets bijzonders, maar wel effectief.

Ik programmeer mijn eerste stop in en vertrek richting de omgeving van Guadix. Onderweg word ik weer getrakteerd op schitterende uitzichten over de Sierra Nevada.

Grotwoningen nabij Guadix

Grotwoningen nabij Guadix

Na een uurtje of wat rijden bereik ik Guadix. In deze omgeving zijn veel woningen gebouwd in grotten en dat leek mij wel leuk om te zien. zodra ik bordjes Carcavas de Marchal zie waarop dit aangegeven staat, volg ik deze. Uiteindelijk kom ik in een deel van de plaats uit waar men hard aan het werk is met het renoveren van woningen. Van buiten lijkt het dat het om rotsen gaat waarin de huizen zijn uitgehouwen, maar het zijn enorme bergen klei. Dat merk ik als ik op een gegeven moment een stuk voorgevel in m’n hand heb.

Grotwoningen

Grotwoningen

Nadat ik klaar ben met de woningen, komt de pionier in mij naar boven en rij ik op de bonnefooi een vaag weggetje in. Deze gaat door een stuk bos, wordt vervolgens onverhard en komt bij een klein plaatsje uit. De omgeving is schitterend, ik zie nog steeds grotwoningen en ik blijf doorrijden. Er zijn weer schitterende vergezichten en dit keer over landschappen met dennebomen, amandelbomen en in de verte de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada.

Landschap Andalusië

Landschap Andalusië

Na een half uurtje rijden, programmeer ik mijn volgende stop in, Cueva del Agua (de watergrot) bij Tiscar. De schitterende route erheen leidt via een smalle, kronkelige en steigende bergweg naar boven en is goed voor de mooiste vergezichten tot nu toe. Het landschap heeft hier en daar wat weg van Death Valley in Nevada, Amerika. Zo ver als je kan zien grote en kleine bergen klei in alle kleurschakeringen tussen geel en rood. Op de foto’s komt het niet zo goed over vind ik, omdat je de diepte mist.

Na zo goed als geen tegenliggens te hebben gezien het laatste half uur, kom ik aan bij Cueva del Agua. En uitgerekend hier ben ik niet de enige meer. Via een 20 meter lange, nauwe gang van een meter hoog bereik je de waterval en deze is de rit wat mij betreft waard geweest. Het water dondert hier naar beneden en je kan er bijna onder staan, zo dichtbij laat het pad je komen. Bovenaan staat het laatste gedeelte van het pad nog onder water ook. Hier een filmpje:

Stokbrood met Iberico ham

Stokbrood met Iberico ham

Het is inmiddels alweer 2 uur in de middag en ik begin erg honger te krijgen. Op de route naar mijn volgende bestemming, Ubeda, wil ik ergens wat te eten halen. En wat zie ik daar als ik net 100 meter gereden heb… een restaurant waar niemand buiten of binnen zit. What the heck. Ik moet me altijd even over een drempel tillen om met niet Engels sprekende Spanjaarden te communiceren en iets te kiezen van een Spaanstalige kaart, maar honger maakt rauwe bonen zoet. Ik heb geen idee waar ik zin in heb, tot ik iets met jamon Iberico (Iberico ham) zie staan. Ik krijg vervolgens een bord vol heerlijk gerookte ham met stokbrood. Super lekker! Ik blijk een trendsetter te zijn, want 5 minuten later komt een stamgast binnen, om een – jawel – Buckler te drinken 🙂

Olijfbomen in Andalusie

Olijfbomen in Andalusie

Inmiddels ben ik wel toe aan mijn eindbestemming, Ubeda. In deze plaats zal ik twee nachten verblijven. De weg naar Ubeda vanaf Tiscar leidt door olijfgaarden. Hier staat werkelijk niets anders dan olijfbomen, zo ver als je kan zien. Het moeten er honderdduizenden, zoniet miljoenen, zijn die ik links, rechts, voor en achter mij zie.

Midden tussen de olijfbomen reist een stad op, Ubeda is in zicht. Ik heb mijn hotel snel gevonden, het ligt in het historische en meest bezienswaardige gedeelte van de stad. Ik parkeer mijn auto een klein stukje van het hotel en zoek de ingang tot het oude pand. Als de beheerder de deur van Hotel Afan de Rivera opent, loop ik een schitterend renaissance gebouw binnen. Het is helemaal in stijl ingericht met antieke meubels, vloerkleden, schilderijen en een mooie open wijnkelder. Ik check in en ik word door de Franse beheerder – die zegt geen Engels te spreken – in het Engels een korte introductie gegeven tot Ubeda. Hij pakt er een plattegrond bij en begint mij uit te leggen welke gebouwen ik allemaal moet gaan zien en omcirkelt deze. Na de uitleg toont hij mij de kamer, die werkelijk schitterend is.

Sacra Capilla El Salvador Ubeda

Sacra Capilla El Salvador Ubeda

Ik besluit meteen de stad te gaan bezichtigen nu het nog licht is, maar trek toch wel eerst mijn jas aan. Het is behoorlijk koud vandaag, ik schat slechts een graad of 10 hooguit. Zo bezoek ik de patio van de Parador, de Heilige Kapel van El Salvador, Hospital de Santiago en loop ik langs nog veel meer oude gebouwen. Ubeda is een schitterende plaats met veel renaissancistische gebouwen.

Dag 4: Bezoek Alhambra en Granada
Dag 6: Baeza en Santuario Virgin de la Cabeza