Alhambra

Alhambra

Vandaag ging de wekker wel erg vroeg… om 7 uur al en ik lag er 1 uur pas in. Als eerste staat op het programma om een bezoek aan het Alhambra te brengen. Dit paleis of fort staat op de lijst van UNESCO als wereld erfgoed. Hierdoor wordt er een maximum aantal bezoekers per dag toegelaten tot het gebied met de gebouwen en tuinen. Daarom heb ik vooraf mijn kaartje gekocht op internet en toen al besloten dat het handig zou zijn om het tijdslot 09:30 te kiezen. Dit betekent dat je tussen 09:30 en 10:00 het Horario Plalacios Nazaries, onderdeel van het Alhambra, binnen mag. Eerder of later is uitgesloten.

Nasrid Palace

Nasrid Palace

Na mezelf opgefrist te hebben, ga ik naar de ontbijtkamer voor een simpel ontbijtje. De ober verontschuldigd zich nog voor het gebrek aan Engelse communicatievaardigheden van zijn collega, maar ik geef aan dat het allemaal prima gelukt is eerder op de dag. Aangezien het toegangsbewijs adviseert om een uur voor aanvang aanwezig te zijn, hou ik de vaart erin en sta ik rond 08:30 buiten te wachten voor de bus. Na een minuut of 10 begin ik mij toch wat zorgen te maken. Nog geen bus gezien en hoevaak rijden ze dan op zondag? Ik besluit toch maar de auto te pakken. En wat zie ik als ik de bocht om rij… juist, de bus!

Achter de bus rijdend naar boven – het is slechts een km of 2 up-hill – sta ik binnen een minuut of 10 geparkeerd en wel bij het Alhambra. De kaartjes zijn snel opgehaald en ik loop, hordes Chinezen ontwijkend, naar Horario Plalacios Nazaries. Ik ben ruim op tijd en inderdaad mag ik geen minuut eerder binnen.

Generalife

Generalife

Het Alhambra is niet zozeer één mooi gebouw of bezienswaardigheid, maar een gebied met verschillende gebouwen, kerk, fort en mooi doordacht aangelegde tuinen. Binnen de gebouwen is zeer gedetailleerde muurbepleistering en houtsnijwerk te zien. en niet één muurtje, maar overal. Het moet een flink aantal mensenjaren hebben gekost om dit zo te krijgen. In de tuinen, Generalife genoemd, is een van de hoofdthema’s ‘water’. Overal waar je loopt, stroomt water door kleine kanaaltjes en staan fonteintjes die weer in verbinding staan met de kanaaltjes. Dit ziet er allemaal erg vernuftig uit en brengt de tuin tot helemaal tot leven. Helaas is het nog wat vroeg in het jaar, ik denk dat het over een maand of twee nog veel mooier is als alle planten in bloei staan. Ik wandel in zo’n 3 1/2 uur het hele gebied door tot ik alles gezien heb en ga weer met de auto naar het hotel.

Temperatuur in Granada

Temperatuur in Granada

Na een korte sietsta vertrek ik richting het centrum van de stad en loop ik een rondje door de binnenstad. Het valt mij wel op dat alle winkels en zelfs veel restaurants zijn gesloten. zo levendig als het gisteren was, zo stil is het vandaag. Niet dat ik per se wil winkelen – alhoewel ik bijna de Spaanse modetrend volg na 4 dagen zonder scheermesjes – het is wat ongezellig in de stad. Het weer doet wel lekker mee vandaag, het is op een gegeven moment 20 graden!

Na de nodige foto’s genomen te hebben, neem ik de bus richting een sauna vlak bij het hotel. Heerlijk even relaxen. Een paar uur later pak ik de auto en heb ik het rare idee in mijn hoofd gehaald om richting de Sierra Nevada te rijden en onderweg bij een restaurant  te stoppen. Uiteraard wordt dat niks, want op de 30 km lange route zit weinig bijzonders.

Kathedraal van Granada

Kathedraal van Granada

Wél zie ik in het donker het skigebied van de Sierra Nevada en rij ik op een hoogte van 2.500 meter, over een weg met aan beide kanten zo’n 1 meter hoog sneeuw. Als ik niet meer verder kan, keer ik om en besluit ik bij de eerste de beste fastfood keten te stoppen. Het is al tegen 22:00 en ik heb geen zin om nog lang te zoeken. Het wordt vanavond een Big Mac!

Dag 3: Via Sierra Nevada naar Granada
Dag 5: Via Guadix naar renaissancistisch Ubeda