Ontbijten in Ubeda

Ontbijten in Ubeda

Vanochtend lekker uitgeluierd op bed totdat de hotelbeheerder het toch echt tijd vond worden om van het ontbijt te komen genieten. En wat een ontbijt – het zag er allemaal prima uit. Nu had ik gelezen dat men in Spanje wat sober ontbijt, maar toen ik hoorde wat de prijs was voor het ontbijt, hoopte ik al verrast te worden door het tegenovergestelde en had ik gisterenavond al een beetje rekening gehouden met het avondeten. En tja, dan moet je ook alles proeven he. Van de huisgemaakte cake en chocoladetaart tot de verschillende soorten ham en gedroogde worst tot het verse fruit. En ook de koffie werd in stijl geschonken. In dit hotel wordt echt op de details gelet!

Kathedraal in Baeza

Kathedraal in Baeza

Na het ontbijt, douche ik en pak ik mijn rugzak in voor vertrek naar Baeza. Dit stadje ligt vlak bij Ubeda en wordt ook wel één van de tweelingsteden genoemd. In een minuut of 20 ben ik in het centrum van Baeza en parkeer ik mijn auto in het centrum. Ik volg het kaartje met de highlights volgens Lonely Planet. En zo kom je langs talloze monumentale gebouwen, waaronder een schitterende kathedraal met een imposante altaar en toegang tot de toren, die via een trap met 170 treden te beklimmen is. Waar ik mij nog over verbaasde is de hoeveelheid oude kunstschatten die aanwezig waren in de kathedraal en hoe men dit conserveert. Zo lagen er tientallen, honderden jaren oude, reusachtige handgeschreven boeken met bijbelteksten nog net niet in de open buitenlucht tentoongesteld. In Nederland zouden deze boeken in een klimaat geregelde omgeving liggen, achter slot en grendel.

Santuario Virgin de la Cabez

Santuario Virgin de la Cabez

Wat architectuur betreft lijkt Baeza wel veel op Ubeda, maar is Ubeda wat schoner en gemoedelijker. Na een paar uurtjes wandelen heb ik wel het idee de highlights gezien te hebben. Ik besluit weer terug naar het hotel te gaan, ook omdat het vrij koud is en een t-shirt met jas te koud is. Eenmaal in het hotel aangekomen, zoek ik naar de volgende bestemming. Ik dacht aan een natuurgebied, maar uiteindelijk zie ik dat ik Santuario Virgin de la Cabeza, een basiliek ter ere van de heilige maagd, nog op mijn lijstje heb staan. Dit is welliswaar wat uit de richting, maar lijkt mij wel mooi om te gaan kijken. deze kerk ligt boven op een berg, in een afgelegen gebied en wordt gebruikt bij processies

Teruggekomen in Ubeda heb ik al flink honger en ga ik meteen op zoek naar een restaurant. Dat blijkt niet al te makkelijk. Alles is dicht, er is geen kip binnen of allen wat luidruchtig volk aan de bar. Uiteindelijk, na heel historisch centrum doorgelopen te hebben, beland ik bij het restaurant vlakbij het hotel. Ik zie dan ook dat deze pas om 20:00 open gaat voor het avondeten en ik lees vervolgens in de Lonely Planet dat men vaak pas na 21:00 gaat eten. Dat had ik natuurlijk al kunnen weten… Helaas ben ik mijn geld in het verkeerde restaurant aan het investeren. De kwaliteit van het eten is belabberd – jammer!

Morgen vertrek ik naar Cordoba. Ik verblijf daar maar één nacht, dus ik probeer morgen vroeg te vertrekken zodat ik morgen al de stad kan bezichtigen. Ik hoop dat het morgen wat lekkerder weer wordt. Vandaag was het tussen de 10 en 14 graden, maar het voelde koud aan omdat het continu bewolkt was. Wat mij ook opvalt hier, is dat je continu in een rookwalm zit. In de olijfgaarden wordt namelijk al het snoeiafval meteen verbrand. Je ziet dan ook overal rookpluimpjes in de verte en deze veroorzaken een soort continue smog.

Dag 5: Via Guadix naar renaissancistisch Ubeda
Dag 7: Mezquita en Alcazar in Cordoba