Romeinse pilaren in Cordoba

Romeinse pilaren in Cordoba

Vandaag vertrek ik bij tijds uit Ubeda, net na 9 uur zit ik in de huurauto. Ik heb namelijk maar één nachtje in Cordoba en morgen heb ik weer een lange, toeristische rit voor de boeg naar Aracena. Zodra ik de auto in stap valt mij op dat het vandaag wel erg naar rook ruikt, nog een stuk meer dan gisteren. En een kilometer of 15 uit Ubeda is het zelfs zo erg dat het vergelijkbaar is met dichte mist. De hele vallei gaat schuil onder de rook en de zon – die vanochtend al goed scheen – kan er niet doorheen komen. Het lijkt me dat er in Spanje nog aardig wat aan Co2 uitstoot geminderd kan worden. Ik zeg; iedereen aan de hakselmachine.

De zeer dichte rook wordt steeds wat minder en zo’n 20 kilometer voor Cordoba is het zo goed als weg. De zon is weer helemaal terug, bij een strakblauwe lucht. Ik rij de stad binnen en ik merk dat ik een drukke stad in rij. Na een paar verkeerde afslagen (schuld van de navigator 😉 zie ik het hotel. Ik rij de auto meteen maar de garage in… die ongeveer even breed is als de auto en waarvoor ik een haakse bocht moet maken op 2 m2 om hem door de ingang te krijgen. Dat wordt spannend met het vertrek!

Mezquita in Cordoba

Mezquita in Cordoba

Eenmaal in de kamer, laat ik mijn spullen achter en ga ik meteen naar buiten. Het is met dit weer zonde om binnen te blijven zitten. Ik neem de plattegrond erbij en ik ga één voor één de bezienswaardigheden af. Ik heb nu inmiddels wel al aardig wat kathedralen en kerken gezien. De meest bijzondere is toch wel de Mezquita, een gigantische kathedraal wat ooit begon als de belangrijkste moskee van West Europa, maar later werd omgebouwd tot een kathedraal door de Christenen. Het bijzondere van dit bouwwerk, is dat de kathedraal gebouwd is in het midden van de voorheen moskee. Deze moskee bestond uit een gebied met 1260 grote zuilen – waarvan er 400 zijn verwijderd voor de kathedraal.

Tapas eten in Cordoba

Tapas eten in Cordoba

Na de Mezquita bezoek ik onder andere nog het Alcazar, de Romeinse brug en een oud badhuis. Tijdens mijn wandeling heb ik hier en daar even lekker in het zonnetje gezeten, een biertje gedronken en een tapa besteld. De Spaanse eetgewoonte probeer ik er maar een beetje in te krijgen.

Dag 6: Baeza en Santuario Virgin de la Cabeza
Dag 8: De grot en het fort van Aracena