Vandaag gaan we lopen over de oude, grotendeels gereconstrueerde stadsmuur van Seoul.

Voordat we richting stadsmuur reizen met de metro, beginnen we de dag met een Mung Bean Pancake op een grote markt in de buurt van ons hotel. Deze pannenkoeken worden gemaakt van een bonenmaalsel en smaken hartig. Het idee is leuk, maar de naturel variant was niet erg smaakvol zonder soya.

Voordat we de stadsmuur van Seoul gaan beklimmen, gaan we eerst even kijken bij Dongdaemun Design Plaza. Dit futuristische gebouw ligt bij het metrostation en huisvest onder andere een museum. Het gaat ons om de architectuur, dus we zien hem alleen van de buitenkant.

Dongdaemun Design Plaza

Dongdaemun Design Plaza

De stadsmuur begint midden in Seoul bij Dongdaemun, een van de oude toegangspoorten tot de stad.

Dongdaemun

Dongdaemun

Vanaf de top van de berg waarover de muur is gebouwd, op 342 meter hoogte, heb je een mooi uitzicht. Je kunt tot in de verte de ontelbare flats met hier en daar nog oude stadsdelen er tussenin zien staan.

De oude stadsmuur in Seoul

De oude stadsmuur in Seoul

Het was vandaag heerlijk weer voor een wandeling…

Dave

Dave

Op veel traditionele gebouwen zie je beeldjes staan. Dit zijn Japsan beeldjes. Ze worden niet alleen gebruikt als decoratieve symbolen om de waardigheid en de grandeur van een gebouw te laten zien, maar ook als sjamanistische symbolen om boze geesten te verjagen en te wapenen tegen ongeluk.

Japsan beeldjes

Japsan beeldjes

Poesjes aaien in Cat’s Attic

We hebben inmiddels wel ontdekt dat streetfood een echte lekkernij is in Seoul. Op veel plekken kun je allerlei kraampjes vinden waar je vis en worst uit de frituur kunt kopen. Maar ook de spiesjes van de barbecue smaken heerlijk. Je kunt ze gerust eten zonder bang te zijn om ziek te worden. De hygiëne ligt hier op een relatief hoog nivo. En ben je niet gewend aan heet eten, dan kun je het beste regular kiezen 😉

Voordat we naar Cat’s Attic gaan, bestellen we bij deze mevrouw een paar stokjes. Ze worden nog even bestreken met chillisaus nadat ze uit de frituur komen.

Streetfood in Seoul

Streetfood in Seoul

Wat doe je als je zin hebt in een drankje en van katten houd.. dan ga je naar het kattencafe natuurlijk. Bij Cat’s Attic lopen zo’n 20 katten rond om met je te knuffelen. Entree kost 8.000 Won en dan is het eerste drankje inbegrepen. Cat’s Attic is erg leuk, maar je moet wel wat doen om aandacht te krijgen van de katten. Ze worden de hele dag door geknuffeld. Graag niet aan de staarten trekken en hun welverdiende schoonheidsslaapjes respecteren. Majkel heeft in ieder geval een nieuw vriendje erbij…

Majkel in Cat's Attick

Majkel in Cat’s Attick

Na koffie in Cat’s Attick gaan we naar het grootste ondergrondse shoppingcenter van Azie; CALTEX. Er zijn meer winkels dan je wil zien binnen een shoppingtripje. We hebben ons vooral lopen vergapen aan de delicatessen bij Hyundai, maar we houden het bij een ijsje bij Natuur. Wel hebben we alvast een 88″ OLED televisie gespot en op de verlanglijst gezet 🙂

We besluiten om lopend naar Gangnam te gaan. We vonden dit gisteren wel een erg gezellige, levendige wijk en willen hier vanavond wat gaan eten. Het is een eindje, maar onderweg komen we vast nog wat leuks tegen. Het is al te laat om nog tijdens daglicht de N Seoul Tower te bereiken, dus besluiten we op de bonnefooi het Trade Tower binnengelopen en pakken de lift naar de 36e verdieping. We doen alsof we precies weten waar we heen willen en worden dan ook niet tegengehouden.

Bongeunsa

Bongeunsa

Onderweg naar Gangnam bezoeken we Bongeunsa. Dit is een Boeddhistische tempel uit het jaar 794.

Na een fikse wandeling van een kilometer of 10 naar Gangnam gaan we weer aan de streetfood, dit keer een gefrituurde inktvis. Superrr lekker.

Veiligheid in Seoul

Lopend door Seoul zijn we er wel achter gekomen dat dit een hele relaxte stad is. We hebben ons nergens nog onveilig gevoeld. We durven nu ieder vaag straatje in te lopen. Er ligt bijna nergens zwerfafval, hooguit zo hier en daar wat kleine afvalbergjes. Dat komt waarschijnlijk omdat je werkelijk nergens afvalbakken ziet staan. Zelfs bij de streetfood kraampjes niet. Mensen zijn erg aardig en spreken redelijk Engels óf doen hun best om met handen en voetenwerk de boodschap over te krijgen.

Dag 2: Gyeongbokgung en Deoksugung in Seoul
Dag 4: Noord-Korea vs. Zuid-Korea DMZ / JSA