Poseren bij een gebouw voor staatsbanketten bij Gyeongbokgung

Poseren bij een gebouw voor staatsbanketten bij Gyeongbokgung

We worden vandaag wakker voordat de wekker gaat. En het lukt zowaar om redelijk op tijd op pad te gaan. Om 10:00 is de eerste wisseling van de wacht bij Gyeongbokgung. Dat wordt ons doel. Maar eerst ontbijt scoren. Lopend naar het paleiscomplex komen we zowaar een enigszins Europees uitziende patisserie tegen. Een zeldzaamheid, dus meteen wat brood en banket gekocht voor onderweg naar Gyeongbokgung.We komen ruim op tijd aan om nog een rondje te lopen bij Gyeongbokgung voordat de wisseling van de wacht begint. Maar, waar is die wisseling van de wacht dan? We horen al wat activiteit en lopen op het geluid af. Het lijkt op een soort van ‘inlopen’ van de paleiswachters.

Preparing for guard change. #Korea

A video posted by Dave Verzijl (@daveverzijl) on

Wisseling van de wacht bij Gyeongbokgung

Wisseling van de wacht bij Gyeongbokgung

Nadat men ingelopen is, verdwijnen ze weer achter de muren en zien we dat de andere toeristen zich opstellen op de binnenplaats. Als makke schaapjes gaan we daar ook maar staan. Na drie slagen op een grote trom begint de ceremonie. Met veel ceremoniële muziek marcheren de bewakers en de bewakers van de bewakers naar binnen. Uiteindelijk blijven een aantal van hen bij de ingang staan om de wacht te houden en keren de anderen weer terug.

Het hele complex bestond ooit uit 500 gebouwen en werd aan gebouwd vanaf 1394 in opdracht van koning Taejo van Joseon, de eerste monarch van de Joseondynastie. Het is door de eeuwen heen verschillende keren platgebrand door de Japanners, maar is inmiddels weer voor 1/4 deel herbouwd. Het is een schitterend complex en je vraagt je echt af hoe men hier leefde vroeger.

Naast Gyeongbokgung ligt het National Folk Museum of Korea met een imposante, recent gebouwde pagode. Deze kun je niet bezoeken. Ook staan er huisjes, een school, een paar winkeltjes waarmee men laat zien hoe de Koreanen vroeger leefden.

Deoksugung is de volgende stop. Maar omdat het inmiddels al lunchtijd is en de jetlag z’n werk doet, gaan we even lekker wat eten. Het wordt kiezen van een plaatje; iets met gevulde kip schnitzel. Dat smaakte nog best lekker ook. Voor 6 euro hadden we ons buikje weer rondgegeten.

Bij Deoksugung zou ook een wisseling van de wacht zijn, maar die hebben we waarschijnlijk gemist. Wél mogen we even naast de wacht staan 😉

Poseren met wachter bij Deoksugung

Poseren met wachter bij Deoksugung

Dit paleis was het onderkomen van prins Wolsan, de oudere broer van koning Sejong de Grote (1418-1450). De gebouwtjes lijken erg op die van Gyeongbokgung. Het zijn er alleen minder en er staan ook twee Europees geïnspireerde gebouwen – die totaal niet combineren met de rest. Je vind hier niet al te interessante musea.

We gaan even terug naar het hotel om een uurtje te relaxen, de jetlag en warmte hakken er in. En wat zien we daar net gebracht worden als we het hotel binnen lopen… onze koffers! Wat een toeval. Maar wel erg fijn dat ze er zijn, we nemen ze meteen mee naar boven.

Banpo brug

Banpo brug

Na een paar uurtjes en een lekkere douche zijn we klaar voor de volgende attractie; de Banpo Bridge Rainbow Fountain. Dit is een brug waar een verlichte waterfontein vanaf spuit. Het was even puzzelen om er te komen, maar na een omweg via een Chinees restaurant, zijn we er. Het valt een beetje tegen, op de foto’s zag het er spectaculairder uit. een aantal spuitkanonnen bewegen niet meer en het lichteffect is niet heel bijzonder.

 

 

Andere dingen die we gedaan hebben vanavond; knuffelen met Kakao Friends in een shoppingmall:

Stoer hè :-)

Stoer hè 🙂

Dansen in Gangnam…
https://instagram.com/p/8LVlq_IrC7/

En Majkel moest nog even zijn naam schrijven op de ASML vlag in de Bulldog Bar in Gangnam, het stamcafe van z’n werk.

Majkel schrijft z'n naam op de al overvolle ASML vlag

Majkel schrijft z’n naam op de al overvolle ASML vlag

Dag 1: Zonder koffer aangekomen in Seoul
Dag 3: Seoul Stadsmuur en Cat's Attic