Koreaanse BBQ - vlees

Koreaanse BBQ – vlees

Koreaanse BBQ - bakplaat

Koreaanse BBQ – bakplaat

Een van de leukste dingen van Zuid-Korea wordt; eten. Het AGV-tje kennen ze daar (gelukkig) niet, maar wel vele andere heerlijke gerechten.

We hebben in Australië al de Zuid-Koreaanse BBQ getest. Dat is een tafel met in het midden een gat waarin een bakplaat staat. Deze wordt opgestookt door een gasbrander uit een butaanflesje wat je van de camping kent. Het grappige is dat er op tafel een knop zit waarmee je een personeelslid kunt oproepen, voor het geval je wat wil bestellen. Je bestelt dan een plank met dungesneden plakken vlees, wat je zelf kunt bakken op de plaat.

 

Dave eet Bulgogi

Dave eet Bulgogi

Maar het leukste is natuurlijk om zelf aan de slag te gaan met recepten. Zo maakte Majkel een paar weken geleden Bulgogi, een gerecht met biefstuk in sojasaus met sesamzaad. Je eet het met een hoopje pandanrijst uit een blaadje sla als ‘handvat’. Erg lekker!

Het meest bekende gerecht van Zuid-Korea is toch wel kimchi. Dit is gefermenteerde kool.  Als een Koreaan op de foto gaat, zeggen zij vaak “kimchi”, waar wij “cheese” zeggen. En, in 2008 werd een Koreaan de ruimte in gestuurd om een speciale kimchi te ontwikkelen met een minder indringende geur, zodat andere ruimtevaarders zich daar niet aan hoeven te storen. Kimchi wordt gezien als een van de vijf gezondste gerechten ter wereld. Lekker of niet, gewoon eten dus!

Kimchi en Koreaanse burgertjes

Kimchi en Koreaanse burgertjes

Recept kimchi:

1 Chinese kool
1200 ml kraanwater
100 g zout
5 tenen knoflook
5 cm verse gember
50 ml ciderazijn
3 el vissaus
2 el suiker
4 el paprikapoeder
1 el chilipeper (molen)

Kimchi

Kimchi

1. Snijd de kool in kwarten en verwijder de harde kern. Halveer de kwarten in de lengte en snijd die stukken in vieren. Doe in een ruime kom. Breng ondertussen het water aan de kook en voeg het zout toe. Laat 1 min. koken tot het zout is opgelost. Schenk het hete zoute water over de kool en laat 30 min. staan. Schep af en toe om. Giet af en spoel met koud stromend water. Laat goed uitlekken.

2. Doe de knoflook, gember, azijn en vissaus in een hoge beker en pureer met de staafmixer tot een gladde massa. Voeg de suiker, paprikapoeder en chilipeper toe en meng tot een dikke marinade. Meng de marinade door de kool tot alle kool bedekt is. Breng eventueel op smaak met zout. Schep de kimchi in een afsluitbare bak en laat minimaal 3 uur in de koelkast marineren.

Je kunt de kimchi een week van tevoren maken en bewaren in de koelkast.

Binnenkort de eerste foto’s van het eten in Korea 🙂

Aloha, de volgende volgende vakantie is geboekt!
Dag 1: Zonder koffer aangekomen in Seoul