Het hotel wat we geboekt hadden was inclusief ontbijt. Wat ze er niet bij verteld hadden, was dat je het zelf moet klaarmaken. Dus we toasten ons brood, bakken zelf een eitje en drukken zelf op het knopje van de koffieautomaat. Voor die paar tientjes die we betaald hebben voor een prima kamer met stoomsauna hoor je ons niet klagen.

Twee straten verderop nemen we de 1 metrohalte richting Busan Station. Vandaag gaan we weer een puntje van onze todo-lijst afvinken. We gaan met de hogesnelheidslijn KTX naar Dongdaegu. De KTX rijdt met snelheden tot 305 km/uur en verbindt Busan met Seoul. Het model van de trein komt misschien bekend voor, dat komt omdat het (met toestemming) is afgeleid van de eerste generatie TGV treinen. De trein is opvallend lang met 20 rijtuigen (Thalys: 10 rijtuigen).

De KTX trein

De KTX trein

Wij stappen na 45 minuten alweer uit de KTX in Dongdaegu. Vanuit hier gaan we naar de Haeinsa tempel. Maar eerst checken we in in ons Hotel Shangri-la. Deze ligt vlak bij het KTX station en de Express Bus Terminal. Ideaal voor de doorreis van morgen.

 

Hotelkamerautomaat

Hotelkamerautomaat

Dit hotel lijkt een van de betere voorbeelden van een Love Hotel te zijn. Je kunt hier via een automaat je kamer huren. Het kost ₩40.000 voor een dag en ₩15.000 voor een dagdeel.

Automaat met speeltjes

Automaat met speeltjes

 

Ook hebben ze een heel leuk automaat staan voor extra plezier 😉

Laat je niet afschrikken door dit soort hotels. Ze bieden mooie kamers met goede bedden en zijn schoon.

In Zuid-Korea heb je verschillende soorten bussen. De stadsbussen rijden door de gehele stad en je kunt er op veel plaatsen in- en uitstappen. Je betaalt een ritje met de T-card (T-money). Deze kaart werkt net als de OV-Chipkaart in Nederland. Soms (op Jeju bijvoorbeeld) moet je vooraf aangeven waar je heen wilt. Je betaalt dan cash of met T-card en hoef niet meer uit te checken.

De Intercity bussen rijden tussen plaatsen in de regio. Dit zijn de middellange afstanden. Opstappen doe je op het Intercity Bus Station. Je koopt een kaartje bij het busstation of, als je op een van de haltes instapt, in de bus.

De Express bussen rijden langere afstanden en vind je op het Express Bus Station. Dit is over het algemeen een ander station dan het Intercity Bus Station!

Het kost even wat tijd om het Intercity Bus Station in Daegu te bereiken.

Onze koffers staan geparkeerd in het hotel en wij gaan weer op pad. Na anderhalf uur in de bus komen we aan in een pittoresk bergplaatsje. Wat is het hier vredig en stil. De lucht is wat fris, maar dat is ook niet gek op 550 meter hoogte. Sowieso is het de laatste dagen wat frisser ’s avonds. Maar tot nu toe mogen we niet klagen over het weer, we hebben bijna iedere dag volop zon gehad.

 

Haeinsa Temple Janggyeong Panjeon

Haeinsa Temple Janggyeong Panjeon

De Haeinsa tempel is een van de drie belangrijkste tempels in Zuid-Korea. Zijn naam betekent ‘Reflectie op een kalme zee’. Dit tempelcomplex wordt vooral gebruikt voor de buddistische leer. Je kunt er ook een ’templestay’ doen inclusief een programma met onorthodox tijdschema, maar jammer jammer dat past niet in ons reisschema 😉

 

Bewaarplaats van de Tripitaka Koreana

Bewaarplaats van de Tripitaka Koreana

Bij de Haeinsa vind je de bewaarplaats van de Tripitaka Koreana. Dit zijn maar liefst 81.340 houten blokken waar alle teksten van de boeddhistische leer in zijn gesneden. Dit zijn meer dan 50 miljoen Chinese karakters. De teksten die zijn gesneden in de blokken zijn bedoelt om de teksten te drukken op papier.

Het hout wat gebruikt werd voor de blokken werd 3 jaar lang in zeewater gedompeld voordat de blokken werden gezaagd. Vervolgens werden ze drie jaar lang gedroogd door de wind alvorens de teksten werden gesneden. Echt monnikenwerk!

De Tripitaka Koreana veilig opgeborgen

De Tripitaka Koreana veilig opgeborgen

De gehele Tripitaka Koreana is tweemaal gesneden. De eerste werd in 1087 voltooid, maar werd tijdens de invasie van de Mongolen(deze keer waren het voor de afwisseling eens niet de Japanners) verbrand. De versie die in een streng bewaakte ruimte is opgeslagen dateert van 1251.
Bijzonder om op zo’n speciale plek te zijn vandaag!

Dag 15: Busan
Dag 17: Hahoe Folk Village