Hoe doe je dat, een route uitstippelen?
Een eigen rondreis route uitstippelen blijft toch iedere keer weer een uitdaging. Wat moet je absoluut niet missen, hoe kun je er komen en komt het tijdtechnisch allemaal wel uit… Als er één ding is wat we geleerd hebben bij het uitstippelen van een rondreis, is dat je keuzes moet leren maken. Probeer niet alles te zien/doen, want dan ben je alleen maar aan het reizen i.p.v. aan het beleven.
Je wil niet dag in dag uit in de bus of een auto hebben gezeten. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende tijd hebt om ook écht die mooie stekjes te gaan zien en beleven. Verkijk je niet op de tijd die je nodig hebt om van A naar B te reizen. Voor deze rondreis hebben we het plan om vooral aan het einde van de middag/begin van de avond te reizen. Dan houden we de ochtend en middag om de hotspots te bezichtigen en kunnen we uitrusten in de trein.
Het plannen van de rondreis begint bij ons met het aanmaken van een Google Maps kaart en daar highlights op te plaatsen. Onze inspiratie daarvoor zijn bijvoorbeeld de reizen van touroperators, maar we checken ook altijd de website van UNESCO om te zien welke monumenten een beschermde status hebben gekregen. En hoewel een Lonely Planet bomvol informatie staat, vinden we de Capitool gidsen toch wel echt veel fijner vanwege de plaatjes. Bij ons blijft de Lonely Planet vaak bijna ongelezen in de tas zitten.
Inmiddels staat een solide Google Maps kaart en kunnen we de punten gaan verbinden.
Over het algemeen huren we een auto op vakantie zodat we vrij zijn om te gaan en staan waar we willen. Bij Japan dachten we daar eerst ook aan, maar zijn we van dat idee afgestapt. Japan is dusdanig dichtbevolkt dat je er niet blij van zal worden om continu op zoek te moeten gaan naar een parkeerplek of in de file te staan. Ook schijnt het rijden van een auto nogal prijzig te zijn door de hoge tolkosten.
Dé manier van reizen in Japan is met de trein. Japan Rail biedt aan toeristen een 7, 14 of 21-daagse railpas waarmee je zo’n beetje overal kunt komen. De 21-daagse railpas koste ons bij Treinreiswinkel 477,-. Let wel op dat je deze pas niet in Japan kunt kopen en dus al in je bezit moet hebben voordat je het land binnen komt. Bestel hem dus op tijd. Je ontvangt dan een op naam gestelde voucher waarmee je de pas kunt afhalen bij aankomst in Japan.
Na het uitstippelen van de route, boeken we de hotels. We hebben gemerkt dat de hotels in Japan snel uitverkocht raken. Vooral in de wat kleinere plaatsen is het aanbod sowieso niet al te groot en gaan de betaalbare hotels snel. Om wel flexibel te blijven, heeft het onze voorkeur om hotels via Booking.com te boeken. Je kunt dan filteren op hotels die gratis annuleren aanbieden. De meeste hotels bieden dat aan. Ons advies is dan ook om ruim van te voren je hotels te regelen, zodat je niet gedwongen wordt om veel geld uit te geven of op een locatie uit te komen waar je liever niet zit.
Over het algemeen is Booking.com de goedkoopste aanbieder, maar heel af en toe kun je via Trivago of Expedia een betere deal scoren. In ons geval was het verschil steeds zo klein, dat we voor het overzicht alles bij Booking.com hebben geboekt.
Inmiddels heb ik een flinke Instagram volgersbase. Ik post foto’s van architectonisch en historisch bijzondere plekken, vaak gemaakt vanuit een minder gebruikelijke hoek. De foto’s maak ik tijdens vakanties of dagjes uit in eigen land. Voor onze rondreis door Japan heb ik, als experiment, een aantal vragen gesteld. Hieronder leuke tips en ideeën van Japanners of mensen die ook op vakantie zijn geweest in het land van de reizende zon: