White Cyclone

Nagashima Spa Land

Sinds de bezoeken aan Canada’s Wonderland en Everland (Zuid-korea) lijkt een pretparkbezoek een vast onderdeel te worden in ons reisschema. We willen hier in ieder geval één dag aan besteden en er moest dus gekozen worden.

Verschillende namen passeerde de revue en dan voornamelijk de Tokyo Disney parken (2 stuks), Universal Studios en Fuij-Q Highland. De Disney Parken zijn groots van opzet en hebben enkele unieke attracties, maar zijn vooral ook bekend vanwege de hoge bezoekersaantallen (~15 miljoen/jaar) en lange wachttijden (>3 uur), daar gaat dus alvast een streep doorheen. Universal is een slap aftreksel van de parken die we al uit Florida kennen en Fuji-Q heeft weliswaar 2 bijzondere achtbanen, maar is verder niet zo interessant. We zoeken verder naar iets wat langs onze route ligt en vooral ook heel Japans is. Onze keuze valt op Nagashima Spa Land, gelegen tussen Nagoya en Kyoto.

We hebben vandaag geluk want het is zonnig en warm. Vanaf de 4e!! verdieping van het Nagoya busstation vertrekt de volle express bus richting Spa Land. Binnen een uur zijn we bij het park. Het lijkt druk te worden, maar bij het uitstappen lopen de meeste mensen richting het naast het park gelegen outlet shopping center, de spa of een aangrenzend kinderpark.
Bij de kassa proberen we 2 kaartjes inclusief attracties te kopen, maar daar is al handen- en voetenwerk voor nodig om dat gedaan te krijgen. Dat is alvast een goed begin van een dagje ‘echt Japans pretpark’ :-).

Met de roze polsbandjes om lopen we het park binnen en worden bijna direct omgeven door achtbanen. De bijna 100m hoge en 2500m lange eyecatcher Steel Dragon 2000 strekt zich uit over de volledige lengte van het park. Andere achtbanen, 12 in totaal en met de 13e in aanbouw, lijken allemaal klein ten opzichte van dit monster.

De aanleg van het park is ruim en overzichtelijk en alles is zeer schoon en goed onderhouden. De paden zijn voorzien van gekleurd asfalt, er zijn veel bloemperken en bomen. Halloween wordt hier ook groots gevierd dus overal liggen pompoenen. De Stalen Draak lijkt nog te slapen, dus starten we de dag met een achtbaan klassieker ‘Looping Star’. De baan is inmiddels 37 jaar oud, maar nog super soepel. Net als Looping Star hebben bijna alle attracties de originele brochure namen zoals Corkscrew, Shuttle Loop, Ultra Twister etc. Er staan 2 Wilde Mouse coasters in spiegelbeeld opgesteld, wij kiezen voor de kortste rij (want het maakt verder ook niet uit).

Daarna een redelijk unieke attractie (4 in Japan en nog 3 in de rest van de wereld) genaamd Free Fall waarin je een echte vrije val maakt. Zittend in een bakje wordt je zo’n 40m omhoog gebracht. Het bakje schuift vervolgens enkele meters naar voren en komt dan op een soort rails te staan. Daarna volgt een vrije val van ongeveer 20m gevolgd door een bocht van 90 graden waardoor je liggend op je rug in de remmen eindigt. Op de weg terug naar het station draait het bakje weer naar de zitpositie. Grappige attractie en het geeft zo’n lekkere kriebel in je buik.

Did I really do this? 😮😉🇯🇵👍

Een video die is geplaatst door Dave Verzijl (@daveverzijl) op

Giant #ferriswheel at Nagashima Spa Land, #Japan

Een foto die is geplaatst door Dave Verzijl (@daveverzijl) op

Even bijkomen in Aurora Wheel, een reuzenrad dat op 90m hoogte een mooi overzicht geeft over het park en de verre omtrek. Aziaten en Japanners in het bijzonder zijn gek op reuzenraden. In onze ogen is 90m een gigantisch reuzenrad. In Europa is alleen de London Eye hoger (135m), maar in Japan staan nog 9 hogere Ferris Wheels.

Vanuit de lucht hebben we nog geen actie kunnen waarnemen bij Steel Dragon dus we lopen er maar eens langs. Bij de ingang van de attractie staat een dame met een microfoon in de hand die af en toe wat omroept. Geen idee wat ze zegt, maar duidelijk is wel dat de attractie gesloten is. Op mijn vraag waarom de attractie dicht is en of hij vandaag nog open gaat krijgen we een eenduidig antwoord “Wind” en daarbij kruist ze haar armen als een X. Closed dus 🙁 Het waait inderdaad stevig en door de windrichting hebben de eerste 3 drops wind tegen. We hopen dat de wind later wat zal gaan liggen.

Vlak achter de lifthill van Steel Dragon staat Ultra Twister. Een vreemd soort achtbaan van Japanse makelij waarvan er nog maar 3 wereldwijd operationeel zijn. Dit type wordt omschreven als een ‘Pipeline achtbaan’ waarbij de passagiers zich tussen de rails bevinden in plaats van erboven of eronder. Het karretje verlaat achterwaarts het station en wordt dan in de lift zo gekanteld dat het verticaal omhoog gaat, wij zien dus een strak blauwe lucht tijdens de takel omhoog. Bovenaan de lift kantelen we 180 graden en vallen een stukje recht naar beneden. Dan komt er een horizontaal stuk waarin we gewichtloos zijwaarts om onze eigen as draaien (hartlijn). Dan nadert het einde van de baan en de remmen. Als we stilstaan, kantelt de baan naar beneden en maken we achterwaarts nog 2 hartlijn draaien en stoppen we weer in het station. We kijken elkaar aan en concluderen dat het een leuk ritje was, een unieke ervaring.

Experiencing the Ultra Twister at Nagashima Spa Land 👍😮

Een foto die is geplaatst door Dave Verzijl (@daveverzijl) op

In hetzelfde gebied, parkeerplaats zijde van Steel Dragon, staat de nieuwste aanwinst van het park. Acrobat is een vliegende achtbaan, waar je zo ongeveer onder hangt als een vliegende superman. Bij het zien van baan doet dit Dave terugdenken aan Manta in SeaWorld Orlando, niet vreemd want dit is een exacte kopie ervan. Zelfs de kleuren zijn gelijk. Helaas heeft hij geen goede herinneringen aan die rit omdat hij daar misselijk van werd. We eten eerst wat en besluiten dan toch om er in te gaan. Binnen 20 minuten zijn wij aan de beurt, dat valt reuze mee want de operations (in- en uitladen van rijders) verloopt zeer traag. Het instappen, harnas sluiten, benen insnoeren en stoelen in hangstand brengen blijft een heel gedoe….
De lift gaat gelukkig snel en de eerste duik na de lift (43m) is fijn, maar daarna volgt een ‘pretzel loop’ waarin je een soort koprol maakt met het hoofd eerst naar beneden om horizontaal liggend op je rug uit te komen. Hier voel je de maximale g-krachten en het bloed door je lichaam verplaatsen. Daarna volgen nog wat bochten, rolletjes en een duik over het water en de rit is alweer voorbij. De vliegende achtbaan blijft een wat ongemakkelijk type baan waarbij je nooit fijn kunt ontspannen en optimaal genieten. Helaas heeft deze baan hetzelfde effect op Dave als het originele exemplaar in Orlando dus even een time-out. Uit een van de vele automaten halen we een ijsje en gaan het park verder verkennen.

Vermoedelijk vanwege Halloween lopen er veel verklede mensen rond in het park. Meestal zijn het 2 of 3 meisjes identiek gekleed als bijvoorbeeld Mario, verpleegster, militair of agent. Sommige hebben ook geschminkte wonden, of een groot mes ‘door’ het hoofd. Majkel maakt nog een rondje in de ‘Jet Coaster’ terwijl Dave zijn time-out verlengt. Dit is een soort mijntrein / familieachtbaan.
De afsluiter van de dag wordt de White Cyclone. Deze klassieke witte houten achtbaan oogt enorm door z’n breed uitgebouwde structuur. Met 1700 meter is het de op twee na langste houten achtbaan ter wereld. De hoogte (42m) en de snelheid van ruim 100km/h zijn ook indrukwekkend. Dat zijn maar cijfers, de rit zelf is echt gaaf. De layout van de baan lijkt een beetje op een 8 waarbij we eerst enkele rondes maken door de bovenste ‘o’ gedeelte en dan door de structuur doorsteken naar het andere gedeelte om dan weer terug te keren naar het eerste gedeelte. De karretjes zoeken hun weg op het spoor, rammelen en schudden, maar het voelt lekker. Het blijft maar gaan en gaan. Helaas komt er in de remmen toch een eind aan het plezier. Deze baan verdient een plaatsje in het lijstje met favoriete woodies (houten achtbanen)!!

Amazing #rollercoaster White Cyclone seen from the gigantic #ferriswheel in Nagashima Spa Land

Een foto die is geplaatst door Dave Verzijl (@daveverzijl) op

De wind is niet genoeg afgenomen, dus we hebben een reden om nogeens terug te keren voor de Steel Dragon. We lopen richting de uitgang als er allerlei sirenes afgaan. Het is donker en de zombies nemen het park over…. Bewakers proberen een grote groep zombies achter een hek te houden maar het hek bezwijkt en de zombies verspreiden zich over het park. Het lijkt wel een scene uit The Walking Dead. Wij weten nog net te ontsnappen aan de kettingzagen en hakbijlen en zetten ons reis verder. Volgende stop Kyoto.

Matsumoto Kasteel en Nagoya
Arashiyama en Sagano in Kyoto