Matsumoto Castle

Matsumoto kasteel en Nagoya

Helaas zat uitslapen er vandaag niet in, want we moeten om 8:30 al aan de ontbijttafel zitten. Vakantie kan soms zwaar zijn, vooral na een dag lang rondtrekken door de Japanse Alpen. Maar klagen hoor je ons niet hoor, we doen het vandaag verder rustig aan. Het weer is ons vooralsnog goed gezind. Ondanks het voorspelde regenachtige weer, schijnt de zon. Bij het uitchecken laten we de koffers bij het hotel achter en gaan we lopend naar het kasteel.

Ontbijten in Matsumoto
Matsumoto Kasteel

Bij de eerste aanblik heb je wel een wauw-gevoel. Het kasteel is echt imposant om te zien en de spiegeling in de gracht om het kasteel maakt het een romantisch plaatje. We zagen dan ook een bruidspaar trouwfoto’s maken voor het kasteel.

Door de zware buitenkant wordt het kasteel ook wel het ‘kraaiennest’ genoemd. Het is een van de vier kastelen dat aangewezen is als ‘Nationale Schat van Japan’ en de oudste nog staande donjon. De bouw begon in 1592. Het kasteel wordt een plattelandskasteel (hirajiro) genoemd omdat het niet is gebouwd op een heuvel en te midden van rivieren, maar op een vlakte.

Van buiten lijkt het gebouw 5 verdiepingen te hebben, maar in werkelijkheid zijn er 6 verdiepingen. Deze geheime verdieping werd gebruikt als schuilplaats tijdens aanvallen van buiten. Je kunt door het hele gebouw lopen en ook een tentoonstelling van oude vuurwapens uit de Sengoku periode.

Na het bezoeken van Matsumoto Kasteel, halen we onze bagage op bij het hotel, kopen we een twee sushiboxen en nemen we de trein naar Nagoya. Inmiddels regent het behoorlijk, dus de timing voor een treinritje van twee uur is perfect. Onderweg peuzelen we de heerlijke sushi op en halen we nog een uurtje slaap in.

Matsumoto Kasteel

In Nagoya hebben we niet echt een plan. Het regent nog steeds, maar we lezen dat een van de highlights het grote Osu winkelgebied is. Dit gebied bestaat uit autovrije straten die zijn overdekt, bomvol winkeltjes. Echt een leuk gebied voor de liefhebber van anime, speelgoed, cardplaying en lekkere hapjes. We hebben nog hebben nog gefascineerd zitten rondkijken in winkel die enkel roleplaying kaartjes verkoopt, zoals Magic The Gathering. We zagen hele speeldozen liggen voor 100 Yen (nog geen 1 Euro), maar ook een kaartje van 189.000 Yen (1650 Euro)!

Aangezien we al Japans ontbeten en geluncht hadden, hebben we Italiaans gegeten bij de Japanse keten Saizeriya.

Onderweg terug naar het hotel is het inmiddels droog geworden en lopen we door een paar andere winkelstraten waar de grote merken hun winkels hebben gevestigd én waar de restaurants zijn geconcentreerd. Ook hebben we nog een keer gefascineerd zitten kijken naar een speelhal waar op ruim 1.000 apparaten in een grote zaal pachinko wordt gespeeld. Dit is een typisch Japans behendigheids-/gokspel wat lijkt op een flipperkast waar continu tientallen balletjes doorheen vallen. Heel apart is ook dat er kunstmatig het idee wordt gewekt dat continue muntjes worden uitgekeerd. Dit bijna oorverdovende geluid komt volgens ons gewoon uit speakers en niet uit de apparaten zelf.

De Japanse Alpen Route
Nagashima Spa Land