Nikko Toshogu

UNESCO WereldErfgoed in Nikko

Vandaag gaan we naar Nikko voor een bezoek aan het door UNESCO beschermde Nikko National Park. Dit is een gebied waarin tientallen tempels liggen die gebouwd zijn voor de in de 1616 overleden shogun Tokugawa Ieyasu en zijn nakomelingen. 

De tempels in dit gebied vallen onder het shintoïsme, de oorspronkelijke religie van Japan. In dit geloof worden natuurgeesten (kami) aanbeden. In het shintoïsme is de grote liefde en eerbied voor de natuur. Een waterval, de maan of slechts een apart gevormde steen kunnen voor een kami gehouden worden. Hetzelfde geldt voor charismatische personen zoals Tokugawa Ieyasu die vereerd wordt in Nikko in het Toshogu schrijn of keizer Meiji met zijn Meiji tempelcomplex in Tokio.

Kami worden vooral vereerd in openbare heiligdommen, maar ook wel in kleine privé-heiligdommen, die soms slechts bestaan uit een hoge plank met enkele rituele objecten. Sommige van deze heiligdommen oftewel jinja zijn grote structuren. Meestal wordt de toegang tot een jinja gemarkeerd door een typische Japanse “torii”-poort, die bestaat uit twee palen met daarbovenop twee dwarsbalken. Deze poorten zijn vaak fel rood geschilderd.

We reizen gedeeltelijk met de Shinkansen, die op dit traject een maximum snelheid van 250 km/u haalde 🙂

The Shinkyo #Bridge stands at the entrance to Nikko’s shrines and was constructed in 1636.

Een foto die is geplaatst door Dave Verzijl (@daveverzijl) op

Vanaf een lelijke, gratis toegankelijke brug had je mooi uitzicht op deze honderden jaren oude brug, waar je voor een paar euro overheen kon lopen. Zodat je de mooie brug zelf dus eigenlijk niet ziet 😉

Na de brug lopen we de lange stenen trappen op, het Nikko Nationaal Park in. Hogergelegen liggen diverse tempelcomplexen die afzonderlijk van elkaar te bezoeken zijn. In het verleden was er sprake van een combinatieticket waarmee je al deze gebouwen kon bezoeken, maar omdat zij niet uit deverdeling van de inkomsten konden komen, moet je nu voor ieder complex afzonderlijk een toegangskaartje kopen.

We bezoeken het Toshogu Shrine en het Iemitsu Mausoleum.

De Tokugawa-familie heerste over Japan van 1600 tot in 1868. Dit tijdperk wordt ook wel het Edotijdperk genoemd. Na het overlijden van Tokugawa Ieyasu (de eerste shogun van de dynastie) in 1616 werd door zijn zoon Tokugawa Hidetada gestart met de bouw van een schrijn ter nagedachtenis. Uiteindelijk werd het complex 20 jaar later voltooid door Tokugawa Iemitsu, de kleinzoon van Tokugawa Ieyasu,

Dit complex bestaat uit zo’n 12 bouwwerken, waarvan de 5-verdiepingen houten pagode een van de meest opvallende is. Een leuke ervaring was de ‘Huilende draak’ in een van de andere gebouwen, een gigantisch grote draak geschilderd op het plafond. Deze draak maakt een kermend geluid bij het op elkaar slaan van twee blokken hout – wat werd voorgedaan door een priester.

Ook erg mooi was het zeer gedetailleerde houtsnijwerk, waaronder de slapende kat, olifanten gemaakt door een kunstenaar die nog nooit een olifant had gezien, en drie aapjes die horen, zien en zwijgen uitbeelden.

Het Iemitsu Mausoleum ligt vlak naast het Toshogu Shrine. Het bestaat uit minder gebouwen, maar is niet minder de moeite waard.

We vroegen ons af waarom we zo weinig boeddhistische elementen zagen in de tempels. Naar het blijkt is dit na het Edotijdperk en aan het begin van het Meiji-tijdperk van elkaar gescheiden.

We vonden het lastig om de betekenissen van de diverse gebouwen te plaatsen, omdat er nergens Engelstalige beschrijvingen bij stonden. Maar ook zonder precies te weten waar een gebouw voor stond, was het een bijzondere plaats. De sfeer van de locatie in de bergen gecombineerd met de schitterende architectuur en schitterende gedetailleerde versieringen maakten dit een bijzonder mooi bezoek.

De verleidingen van Tokyo
Jigokudani Snow Monkey Park en Nagano