Fushimi Inari Taisha in Kyoto

Fushimi Inari Taisha in Kyoto

Kyoto heeft een bijzonder grote verzameling aan tempels, paleizen en andere bezienswaardigheden. We kunnen niet alles zien in de 2 dagen die we hebben ingepland voor de stad, dus we moeten keuzes maken. Vandaag reizen we verder naar Nara, maar voordat we dat doen, moeten we beslist nog een bijzondere plek in Kyoto bezoeken; Fushimi Inari Taisha. We pakken onze koffers en checken uit. In een klein half uurtje lopen, ontbijt oppikken en een stukje met de trein, staan we op het station Inari. Onze koffers gaan prop prop.. samen in een kluisje en we lopen letterlijk vanuit het station het tempelcomplex op.

Op het moment dat we het complex oplopen is een ceremonie bezig. We hebben geen idee wat er precies gedaan wordt maar zien wel vrouwen én mannen in traditionele kleding tafeltjes met rijst(wijn) overbrengen naar een andere plek. Het is niet de bedoeling dat er foto’s van gemaakt worden. Begrijpelijk, het is immers geen shoetje die wordt opgevoerd maar voor deze mensen hun manier om hun spiritualiteit te beleiden.

Fushimi Inari Taisha in Kyoto
Fushimi Inari Taisha in Kyoto

Fushimi Inari Taisha is een jinja-schrijn (heiligdom) gewijd aan Inari, de god van de rijst. Hij zorgt voor een goede oogst en voorspoed. Inari wordt voorgesteld als oude man met baard, maar komt ook in vrouwelijke gedaante voor. Vossen zijn zijn boodschappers en ook de god zelf wordt als een vos beschouwd. Voor al zijn heiligdommen staan beelden van vossen. Vaak dragen deze een sleutel in hun bek, wat de sleutel is voor de rijstschuur.

Fushimi Inari Taisha staat bekend om de paden met duizenden rode torii poorten. De torii wordt gezien als de overgang van de ‘gewone’ wereld naar het heilige. De veelheid van de torii zorgt voor een overweldigend gevoel.

Fushimi Inari Taisha in Kyoto
Fushimi Inari Taisha in Kyoto
Fushimi Inari Taisha in Kyoto

De paden met de torii lopen een heuvel op. Zo hier en daar vind je hoekjes waar tempeltjes staan waar je kunt bidden en offeren. Je ziet dat er erg veel kleine torii worden achtergelaten, met teksten erop die wij helaas niet kunnen lezen. Maar ook het plaatsen van beeldjes of branden van kaarsen is populair.

Fushimi Inari Taisha in Kyoto
Fushimi Inari Taisha in Kyoto

We hebben onze eigen torii laten maken 🙂

We got ourself a personalized torii at Fushimi Inari Taisha 👍🇯🇵

Een video die is geplaatst door Dave Verzijl (@daveverzijl) op

Fietsen door Kyoto
De heilige herten van Nara